mijn ervaringen met voeding
Eigen ervaringen en de ervaren verschillen met de biologische variant
Al in mijn kindertijd merkte ik dat een banaan niet mijn ding was. Waar ik de keuze had, liet ik die dan ook links liggen, evenals artikelen waarin banaan verwerkt was.
Eind jaren tachtig merkte ik hetzelfde op bij paprika in de rauwe versie. Paprika die door het roerbakken in een macaronischotel was verwerkt leverde geen problemen op. In 2010 bleek dat een koude paprikasoep ook geheel verkeerd viel.
Met deze ervaringen had ik de nodige scepsis tegen banaan en paprika ontwikkeld en toen ik in 2010, twee dagen na de paprikasoep dan ook door vrienden rauwe (biologische) paprika kreeg aangereikt, weigerde ik met de melding: sorry, daar krijg ik last van.
Omdat een van hen diezelfde reactie met bespoten paprika ook had en deze biologische paprika wel verdroeg, stelde men voor dat ik een heel klein stukje zou proberen zonder schil. Of ik dan de volgende dag mijn ervaringen wilde delen.
Voor het EERST had ik geen last van rauwe paprika! Dit zette mij aan het denken.
Waar ik de kans had stapte ik over naar het kopen van ongespoten groente, zoals ik ook in mijn jeugd het uit eigen tuin gewend was te eten thuis.
Toen ik naast ongespoten groente ook nog eens voor mij geheel onbekende - en heel lekkere - "nieuwe" groente ontdekte, werd de ontdekkingsreis extra aangewakkerd.
Een paar maanden later werd mij gevraagd door mijn groenteleverancier of ik nog (biologische) bananen wenste. Nou nee, bananen dat is niets voor mij, zei ik vriendelijk doch zeer beslist. Maar met in mijn achterhoofd het verhaal van de paprika, vroeg ik een week later of ik er misschien 1 kon kopen. Zodat ik kon kijken of het toch een andere reactie opleverde.
Zo stelde ik opnieuw vast, dat BIOLOGISCHE banaan wel ging, maar het bespoten broertje mij heel wat last bezorgt.
Vanaf toen eet ik rustig een biologische banaan!
Van drinken met zoetstoffen erin krijg ik last van mijn keel. De eerste keer dat dit gebeurde was ik bij iemand op visite en had ik weinig keuze om van soort drinken te kunnen wijzigen. Na 3 glazen drinken voelde het alsof mijn keel erg opgezet was.
Na deze ervaring heb ik het thuis nog twee keer getest met als gevolg dat ik nu weet dat twee glazen al een lichte keelpijn geven binnen een paar uur na het drinken. Om die reden heb ik besloten sterk op te letten bij het inkopen doen, producten met daarin zoetstoffen verwerkt kan ik zo vermijden.
Al langere tijd had ik gemerkt dat gewone biscuitjes het effect bij mij opleveren dat één of twee maken dat ik moeilijk kan stoppen met die biscuitjes eten.
Om de proef op de som te nemen heb ik recent een pak gewone biscuitjes uit de winkel gehaald EN een pak met biscuitjes van biologische grondstoffen gekocht.
De gewone biscuitjes laten het aloude beeld zien dat ik hierboven beschreef: moeilijk kunnen stoppen met eten.
De biscuitjes van biologische grondstoffen en niet met gist maar baking soda / natriumbicarbonaat vervaardigd, leveren een ander beeld, een á twee koekjes is meer dan voldoende!
Mijn keuze is dus duidelijk.... de biologische zijn beter voor mijn lijn en uiteindelijk ook voor mijn portemonnee!
Want van die goedkopere koop ik er uiteindelijk meer, dus hoewel ze in aanschaf goedkoper zijn..... geef ik er uiteindelijk meer aan uit om een verzadigd gevoel te hebben. Waarbij dat laatste niet gunstig is voor de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt.
Sinds ik in 2011 mijn eigen brood bak, om het zoutgehalte via deze weg te reduceren, heb ik gemerkt dat er een groot verschil zit tussen het brood uit de winkel en mijn eigen brood.
Van het brood uit de winkel heb ik eigenlijk meer dan 5 plakken per dag nodig om een verzadigd gevoel te krijgen.
Mijn eigen brood bestaat uit alleen water, gist, meel, bloem en wat olie.
Twee plakken per dag van mijn brood, zijn genoeg naast een warme maaltijd om me een verzadigd gevoel te geven. Hoewel het tussendoortje niet eens echt nodig is, neem ik op het werk nog een stuk fruit.
En mijn ogenschijnlijk veel kleinere brood, gaat zonder morren mits op een koele plaats bewaard (niet persé in de koelkast) ook een week mee! Geen droog brood, wel een gezond brood zonder toevoegingen.
Een grote tegenstelling met de productinformatie van het brood uit de winkel.
Ik at al mijn eigen brood, maar was geschokt door de volgende documentaire:
dokumonster.de/sehen/2709-billige-broetchen-den-teiglingen-auf-der-spur-ard-doku/
Zou u een vertaling van de tekst van deze (Duitse) documentaire willen ontvangen? Mail mij dan.
Personal experience and the differences by eating biological grown products.
Since I was very young I found out that a banana wasn't what I like. Where I could make my own choice I kept it out of my food, as well as other products in which they did put bananas. Because pain in my stomach isn't what I like.
At the end of the 80's I recognized the same with raw paprika. Paprika that was in Italian food and had been in a process of cooking didn't give any problem. Summer 2010 I found out that even cold paprikasoup did give the same result as raw paprika.
With these experiences I wasn't eager to try any banana or paprika anymore. When friends in the summer of 2010, about 2 days after the paprikasoup, invited me to eat some (biological) slices of paprika, I said I am sorry but it causes me trouble.
As one of those friends had in former days the same with paprika that wasn't grown biologically, they asked me to try just a little piece of it. And they would like to hear my experience the next day.
For the FIRST time I had no pain in my stomach after eating raw paprika!!! This made me aware of the difference between the use of poison or not on vegetables and fruits.
Where I had the chance to buy vegetables that were grown in a natural way, as I was used to in my childhood when we got them from my grandfather's garden.
When I found out that near the unpoisoned vegetables I also discovered unknown - and very tasty - "new" vegetables, the journey of discovery woke up.
A few months later my local grower asked me if I was interested in some (biologically grown) bananas. I said that bananas were not of my interest. Tried to be friendly allthough being very sure of what to do.
With the experience of the raw paprika, one week later I asked him if there was a possiblity to buy just 1 banana. It would be a great opportunity to find out this way.
Again I found out that the biological grown fruit was without any problem to my stomach, allthough the "normal" banana did show me the opposite. Now I can eat a biological banana!
Drinks with artificial made sugarsubstitutes give me problems with my throat. I found this out after a birthdayvisit in which I had not much choice for anything without those sugarsubstitutes. After three glasses of this drink I had serious pain in my throat like I had less space to breath.
Some time afterwards I tested it at home another two times to find out where was the turning point. After two glasses I already get a starting throatache. Since then I am aware of what is in food of artificial sugar substitutes. I don't buy such products anymore to avoid problems.
It's already a long time ago that I found out that normal biscuits give me problems to stop after one or two ones. To test another time if I could find a different product that is quite similar but different in the contents that are added, I bought a normal package of biscuits AND one of biological origin with natriumbicarbonate in stead of yeast
The original biscuits show again the old problem: difficult to stop after one or two biscuits
The biological biscuits with baking soda in it, show something different: after one or two cookies it's okay!
My choice for the future is clear: the biological ones are better as less is needed at a time, and finally it's also better for saving money!
Although the original ones are cheaper, I need far more of them to feel satisfied. And that means more sugar you eat at a time, which isn't good for my health.
Since the year 2011 I bake my own bread. It is a way to reduce the salt that I get through the bread I need a day. I discovered a large difference between the bread bought in a supermarket and the bread I bake myself.
What I buy in the supermarket takes 5 slices at least a day to feel satisfied. My own bread contains just water, yeast, flour, very little number of salt and some oil.
Two slices a day from my bread is enough next to warm meal to feel satisfied. Although something extra isn't really neccessary, I take at work one piece of fruit.
My own bread is about half of a one from the supermarket, but without a problem I can keep it fresh and tasty until almost a week after baking it in a cool place in the house! Not neccessarily in de refridgerator.
An enormous difference with the productinformation that is on the package of the bread from the supermarket.
The oil I add is functional to keep the bread in the perfect condition this long without any artificial products.
And although I already did eat my own bread, I felt shocked about a German programme about the way a supermarketbread is made.
Above you find the link to that programme.
I just have a Dutch translation available for people that are interested in the text and don't understand German. I can send it by e-mail if you are interested.